Niños pequeños

Post en catalán.

Com educar nens difícils.

L’educació dels nens és sempre una tasca complicada, però més encara si aquests, són una mica nerviosos, rebels i una mica agressius. Perfils així, requereixen de nosaltres, pares, mares, avis, tiets, educadors, més d’esforç, amor, i unes tècniques que passem tot seguit a reflectir.

1. La personalitat dels nens difícils

Els nens que manifesten comportaments difícils són fàcilment recognoscibles des que neixen. De nadons, són dels que es desperten moltes vegades durant les nits entre plors. No s’adapten als canvis, els costa agafar rutines i tenen reaccions alguna cosa capritxoses, amb comportaments que es surten de la norma.

Una cosa que també sol identificar és que no tenen de mitjana. Les seves alegries són desbordants, i quan s’enfaden, són incapaços de controlar la seva ira i la seva ràbia. Tan aviat poden estar colpejant una joguina com abraçant i omplint-nos de petons. Són també nens que cada dos per tres, presenten una rebequeria; quan no aconsegueixen el que volen exploten. I exploten en llàgrimes, crits, cops i puntades de peu. És una cosa molt característic.

Les mares i els pares es queixen de no poder controlar-los. Si no satisfan els seus desitjos, els nens acaben muntant una escena, ja sigui en públic o en privat, per aquest motiu de vegades no s’atreveixen a treure’ls als parcs o anar a restaurants amb ells. És una cosa complexa que la família viu amb patiment, nens difícils que ens fan xantatge, que sempre ens estan demanant coses, que de vegades presenten problemes d’inadaptació a l’escola i els professors, sempre estan castigant o cridant-los l’atenció. Com aconseguir redreçar? Com aconseguir que la seva vida sigui més fàcil i aconseguir que madurin amb equilibri i felicitat?

2. Pautes per a re-educar nens difícils

L’educació en els nens comença des del primer dia. L’ideal és establir rutines: rutines de somnis, de menjars, instants d’oci …. que l’escenari on estigui el nen sempre es mantingui estable, tant de sons com d’olors. L’estabilitat, l’equilibri i les rutines ajuda a que el nen es desenvolupi els primers mesos amb més equilibri.

A mesura que creix, marca pautes, normes i límits. Però raona sempre amb ells el per què ho fas: has de dormir aviat perquè demà vas a l’escola. Has d’ acabar aviat els deures per després, poder descansar. Has d’ ajudar a parar taula i a recollir perquè tots a casa tenim una responsabilitat.

Si el nen reacciona malament davant les seves obligacions, argumenta amb ells el seu mal comportament i retírals algun benefici: menys hores de joc a l’ordinador, no sortir al carrer a jugar … Indica que les persones tenim drets i deures. Si fem les coses bé, obtenim beneficis. Raona sempre amb ells.

Hi ha pares que per exemple, marquen una norma i després la obliden. “Has de venir directe a casa després de l’escola”. Si un dia no ho compleix i tu no li crides l’atenció, ell ho seguirà fent. I el que és pitjor, s’entendrà que les teves ordres no serveixen de gaire. Hem de ser ferms i conseqüents. I això val per a tots els germans. Intenta sobretot no establir preferències o diferències entre uns i altres.

Han d’entendre que a casa, com a l’escola i la societat, hi ha límits, deures i obligacions. Fes-los entendre que els seus capricis no seran satisfets si no ens demostren equilibri i maduresa. “Pare i la mare van a treballar perquè tu tinguis una bona vida” “Tu has de mostrar-me que ets gran i responsable perquè jo et compri aquesta joguina o això que vols”. Tot premi requereix un esforç.

Els nens difícils sovint presenten rebequeries o comportaments agressius. Quan tinguin una rebequeria, no li facis cas, no la reforcis ni responguis cridant. Han d’entendre que les rebequeries no serveixen absolutament de res i que no van a fer-nos xantatge amb elles. Un cop s’hagin calmat, porta’ls a una habitació tranquil i parla amb ells, digues que aquest comportament no és d’un nen més i responsable, i que et sents decebuda quan fan això. Fes-los pensar.

Digues-los que les puntades i els cops no serveixen de res, que qui pega només rep odi. Fes-los entendre què és l’empatia. “Per què li has pegat a aquest nen de l’escola, per què ho has insultat? Com creus que et sentiries tu en el seu lloc? T’agradaria que a tu et tractessin així? “

Sempre que puguis proposa’ls situacions on desenvolupin l’empatia. “Com creus que se sent avui la mare? Per què creus que està enfadat el teu germà? Permet també que posin les seves emocions en veu alta i que parlin sempre d’elles.

Hi ha pares que només es fixen en el que els seus fills fan malament. Es passen el dia recriminant coses, cridant l’atenció del dolents que són, o dels errors que cometen. És un risc, al final tindrem nens amb baixa autoestima i que a més, senten ràbia cap als seus pares perquè sempre els castiguen.

Hem d’anar amb compte. L’ideal és que reforcis sempre allò que fan bé, i que quan facin alguna cosa malament, en lloc de cridar o recriminar alguna cosa, els expliquis com ho han de fer perquè aquesta vegada surti bé. Dóna’ls suport, demostra’ls que els vols i que són importants per a tu, que són el millor de la teva vida. Si se senten estimats, recolzats, si entenen on estan els límits i disposen d’una educació democràtica i no autoritària, aprendran a reflexionar ia millorar el seu caràcter.

Els 4 valors més importants que transmetre als teus fills

Educar és una de les tasques més importants de l’ésser humà. Si ets pare, mare, àvia, tiet o un professor, és imprescindible que et preguntis a tu mateix què és el que hauries inculcar en els més petits.

1. L’empatia

Què pot haver més important que el saber posar-se en lloc dels altres? És d’aquesta manera com millor poden adquirir un coneixement de si mateix i dels altres, per tal de viure en respecte, felicitat i harmonia. Entendre el que els pot fer mal als altres, o què és el que no han de fer per evitar provocar danys als que estan al seu voltant, és un valor sens dubte excepcional.

L’empatia els permetrà tenir veritables amics, respectar les seves parelles el dia de demà i ser feliços amb elles o ells. Saber que els altres també senten por, felicitat, angoixa o vergonya és una manera de millorar la nostra convivència. Saber que els altres també se senten ferits com ells mateixos els permetrà ser més respectuosos. És un valor que val la pena inculcar.

2. La humilitat

És molt important que els nens aprenguin que no són superiors a res ni ningú. Que no és bo vanagloriar davant els altres, del que es té o de com un és. La humilitat és una manera de ser més feliços, perquè ens acostumem a apreciar les coses més senzilles i elementals, aquestes que, en essència, són més importants en la vida.

Viure amb una actitud humil li permetrà conèixer-se millor, tenir una visió més real de les coses i dels que l’envolten. Per a això, evita sempre agasajarles amb molts regals, no satisfacis tots els seus desitjos, ensenya’ls que tot en aquesta vida requereix un esforç, i que les coses més petites i fins i tot les immaterials són les més importants. Ser humils és un valor indispensable que no sempre es practica a l’hora d’educar als més petits.

3. El compromís

El compromís és un valor que els nens han d’anar desenvolupant amb el temps però que propiciarem ja des de ben petits. Amb això, aprendran a ser dia a dia més madurs i responsables. Comprometre amb les coses els ajuda a ser millors a mesura que creixen i maduren, comprometre amb els seus estudis, amb la família, amb els amics … tot això crea llaços i marca perspectives en ells. Els ensenya que hi ha coses importants per les quals lluitar i esforçar-se, per les quals ser responsables i millorar. Hem de fer veure als nostres fills, per exemple, que la paraula té un valor, que l’esforç és imprescindible igual que la il·lusió.

4. El valor de l’autoestima

L’autoestima és un gran valor, un valor imprescindible que has de potenciar en els teus nens des del primer dia. Dóna’ls suport, elogis, reforça allò que facin bé i dóna’ls pautes perquè corregeixin allò que facin mal. Animeu demostrant el excepcionals que són i com els vols, empeny perquè s’atreveixin a fer coses amb confiança sabent que equivocar no és dolent, i que amb esforç, poden aconseguir qualsevol cosa. Una persona amb una alta autoestima és una persona forta a la qual no poden fer mal, una persona que manté la il·lusió en si mateixa i que alimenta la idea de ser feliç cada dia. Perquè s’ho mereix i perquè tu l’hi has ensenyat.

Recorda que perquè aquests valors es compleixin, som nosaltres els que hem de donar-los exemple. Sent coherents, sent ferms i mantenint sempre la màxima il·lusió i el més gran dels afectes cap a ells.

Anuncios

Acerca de Georgina

Cumpleaños 18 de noviembre de 1978 / De Mollerussa, Cataluña, España
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s