Estany d’Ivars i Vila-sana

L’estany d’Ivars i Vila-sana és un estany situat entre els termes municipals d’Ivars d’Urgell i de Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell.

Història

Situat en la conca endorreica (fenomen pel qual la xarxa hidrogràfica d’una regió no desemboca a la mar, sinó que ho fa en depressions interiors on constitueixen estanys i aiguamolls) anomenada estany d’Ivars, llacuna d’Ivars o d’Utxafava, la formació d’aquest estany es remunta milers d’anys enrere i és causat per les condicions geològiques d’aquests terrenys: la presència i aflorament d’aigua en un fons impermeable provocà que la poca aigua que hi arribava s’hi acumulés sense possibilitat de drenatge lateral. Aquest estany era de poca profunditat i d’aigües salobrenques. Alguns estius s’arribava a assecar completament.

Tot això va canviar dràsticament amb la construcció del canal d’Urgell (1861) i la conseqüent aportació d’aigües del riu Segre a la Plana d’Urgell, es generalitzà la circulació d’aigües superficials i subterrànies de manera que l’antiga cubeta esdevingué receptora de desguassos de regs de conreu de la mateixa cubeta i d’altres zones circumdants. Aquest fet va comportar un gran augment de l’estany, que es va convertir en un dels més grans de la Catalunya interior amb 135ha de superfície i amb unes dimensions màximes de 2500 metres de llargada, 800 metres d’amplada i una profunditat de 3’8 metres.

L’estany es va convertir en un centre de vida social, econòmica i cultural per als pobles del voltant. La caça hi era molt important, sobretot la d’anàtids. S’hi organitzaven caceres en les quals es podien abatre centenars d’ànecs i fotges en una sola jornada. La pesca també hi era molt abundant, sobretot la de l’anguila, molt apreciada culinàriament. Era molt característica la pesca de l’anguila a Ca l’Aragonès, situat al punt on hi havia la sortida d’aigües de l’estany, ja que per un sistema de reixes se n’hi atrapava gran quantitat.

Històricament la dessecació de les zones humides havia estat molt habitual. Hi va haver un primer intent de dessecació l’any 1914, però no va reeixir perquè el regants de la zona s’hi van oposar. Més endavant la conjuntura històrica i el fet que els promotors del Proyecto de Saneamiento pretenien obtenir més terrenys de conreu va contribuir a la dessecació i desaparició de l’estany l’any 1951, en contra de la voluntat popular.

Flora i fauna de l’estany

El clima d’aquest territori correspon a un clima mediterrani continental semiàrid amb unes precipitacions de 375-400 mm, un període de sequera estival de quasi tres mesos i un període de glaçades de quasi tres mesos també.

Flora i vegetació

La vegetació potencial estaria integrada pel carrascar continental (Quercetum rotundifoliae), per bé que alternaria amb la màquia continental de garric i arçot (Rhamno-Quercetum cocciferae) en els llocs més eixuts. Destaca el canyissar perimetral, la jonquera, els macròfits submergits que ofereixen aliment a moltes especies i els arbres de ribera com els àlbers (Populus alba), els freixes (Fraxinus angustifolia), tamarius (Tamarix sp) i xops (Populus nigra), entre una més gran diversitat de vegetació.

Fauna

La fauna destaca especialment la del grup dels ocells: els ànecs collverd (Anas platyrhynchos), els ardeids com l’agró roig (Ardea purpurea), els limícoles com els cames llargues (Himantopus himantopus), i els rapinyaires com l’arpella (Circus aeroginosus). En conjunt al llarg de l’any s’hi poden observar més de 140 espècies diferents entre sedentaris, hivernants, estivals o de pas. També s’hi troben petits mamífers com la guineu (Vulpes vulpes), el conill (Oryctolagus cuniculus)… alguns amfibis com el gripau comú (Bufo bufo), la granota verda (Rana perezi)… peixos com el barb comú (Barbus graellsii), l’anguila (Anguilla anguilla) i rèptils com la serp d’aigua (Natrix maura)… entre d’altres.

https://www.facebook.com/EstanydIvarsiVilasana/

 

Anuncios

Acerca de Georgina

Cumpleaños 18 de noviembre de 1978 / De Mollerussa, Cataluña, España
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.